Vergelijk jij ook graag jouw resultaten met die van jouw fietsmaten en is het nu eens jouw beurt om hen uit te dagen? Of probeer je iedere rit voor jezelf steeds beter voor de dag te komen? In deze blog geef ik je 3 tips om jouw fietsprestaties te verbeteren.
‘Trainen is uren in het zadel maken’, is een uitspraak die je vaak hoort binnen de fietswereld. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit een van de grootere misverstanden over fietstraining is. Mathieu van der Poel en Wout van Aert bevestigen dit met hun hedendaagse prestaties en trainingsmethodes. Dit betekent niet dat duurtraining niet hoeft. Het gaat juist om het combineren van verschillende trainingsprikkels om prestatie verbeterend resultaat te behalen.
Wat wordt er nu precies bedoeld met deze trainingsprikkels? Hier kan vanuit verschillende opzichten naar gekeken worden. Laten we beginnen met trainingen op de fiets. Uren maken is hierbij zeker van belang, maar nog belangrijker is de afwisseling in jouw trainingen die aansluiten bij jouw uiteindelijke doel. Om dit te verduidelijken het volgende voorbeeld: stel jij wil wedstrijden van 1-2 uur gaan rijden, dan is het niet heel zinvol om uren op de fiets in een lage hartslagzone te gaan rijden. Hier ben je dan juist op zoek naar genoeg afwisseling met korte intensieve trainingen. Bij deelname aan een marathon(wedstrijd) ligt het accent van de trainingen logischerwijs weer heel anders. Zo is een trainingsplan voor iedereen maatwerk!
Een vaak vergeten trainingsprikkel is krachttraining. Ik zie je denken, draagt dit dan direct bij aan het beter / harder fietsen? Met behulp van krachttraining wordt de belastbaarheid van het lichaam verhoogd. Dit betekent dat je meer / zwaardere fietstrainingen aankan en minder snel geblesseerd raakt door bijvoorbeeld overtraining. Zo is er een indirect verband tussen krachttraining en het verbeteren van je fietsprestaties. Vergeet hierbij niet dat ook krachttraining erg persoonsgebonden is. Het is namelijk ook van belang welke discipline (wielrennen, mountainbiken, baanwielrennen of BMX) je uitvoert, wat je leeftijd is en waar je zwakke punten t.a.v. spierkracht, stabiliteit en flexibiliteit liggen.
Maar wat is een fietser uiteindelijk zonder zijn materiaal? En nee hiermee bedoel ik niet dat je een fiets van € 8000,- moet gaan kopen. Ik doel meer op het feit dat je nog zo hard kan trainen op de fiets of in de fitness, maar als je niet goed op jouw fiets zit, heeft al dat harde werken weinig zin. Fietspositionering dus! Door een goede afstelling van je fiets op jouw lichaam kan je krachten veel efficiënter overbrengen, waardoor je met minder moeite een hogere snelheid / wattage kan behalen. En natuurlijk draait niet alles om snelheid of wattages. Het verbetert ook het comfort en vermindert het de kans op blessures!
In deze drie tips ligt de basis om beter te gaan presteren op de fiets. Natuurlijk zijn er nog veel meer andere factoren zoals voeding en het optimaliseren van je materiaal die je beter laten presteren (later in andere blogs meer hierover). Begin eerst eens bij jezelf. Je materiaal kan nog zo goed zijn, maar als je je niet ontwikkelt of een verkeerde fietshouding hebt dan zal er geen toename in jouw prestaties te zien zijn.
Denk jij na het lezen van deze blog: ik wil aan de slag om mijn prestaties op de fiets te verbeteren en mezelf of mijn vrienden te verrassen met verbluffende resultaten? Neem dan eens contact op met Stimulus Personal Health Centre of Studio Velo. Zij hebben de handen ineengeslagen, daarmee hun expertise gebundeld en zijn zo in staat alle drie de genoemde tips in een programma aan te bieden. Kijk voor meer informatie op https://stimulusboz.nl/cycling-progression-program/ of bel 0164-760074.