Krachttraining voor wielrenners

Krachttraining is een belangrijk onderdeel in de trainingsprogramma’s van sporters binnen vrijwel iedere sport. Op het internet zijn veel verschillende (algemene) krachttrainingsschema’s voor fietsers te vinden. De winst die behaald kan worden met krachttraining hangt echter af van een groot aantal factoren. Zo is het van belang welke discipline (wielrennen, mountainbiken, baanwielrennen of BMX) je uitvoert, welke testresultaten je behaalt, wat je leeftijd is, welk materiaal je tot je beschikking hebt en hoeveel tijd je hebt om te trainen. Daarom gaan wij bij Stimulus niet uit van een ‘one-size-fits-all’ programma. Samen met jou gaan we kijken hoe we jouw gepersonaliseerde trainingsprogramma het beste kunnen programmeren en implementeren binnen jouw trainingssituatie. 

 

Sportprestatie & krachttraining
 In het opstellen van een krachtprogramma redeneren wij bij Stimulus vanuit verschillende trainingsprincipes. Een van de belangrijkere daarvan is specificiteit. Hiermee wordt bedoeld dat er een bewegingsverwantschap is tussen de oefenstof (in dit geval krachttraining) en de uiteindelijke sportprestatie (fietsdiscipline). Zo vergen korte, explosieve acties tijdens een sprintwedstrijd een andere aanpak in de krachtruimte dan iedere week 250+ km fietsen. In het opstellen van jouw individuele trainingsprogramma wordt daarom erg goed gekeken naar de uitkomsten van de lichamelijke screening, de afgenomen inspanningstesten en de doelen die jij ambieert. Naast het toewerken naar deze doelen draagt krachttraining vrijwel altijd bij aan het verbeteren van de ‘power-to-weight-ratio’. Dit is het wattage dat je per kilogram lichaamsgewicht kan leveren.

 

Het draait in onze krachtprogramma’s echter niet alleen om het opbouwen van kracht. Mobiliteit & lenigheid zijn namelijk ook belangrijke factoren die een fietsprestatie enorm kunnen verbeteren. Blijkt dus uit de lichamelijke screening dat hier voor jou aandachtsgebieden liggen, dan nemen we deze natuurlijk direct mee. 

.